Wykonanie
Kolejne danie dla którego inspiracją był przepis od znajomej z Lidzbarka Warmińskiego.Idealne na chłodne dni. A ponieważ
kapusta i
mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz
żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną )
golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam!
około 1kg
żeberek,800 g
kapusty kiszonej2 duże
cebule,200 g
boczku wędzonego,
sól,
pieprz,
smalecgotowana
golonka - opcjonalnieprzygotowanieWolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją.
Kapustę pokroić niezbyt drobno.
Żeberka umyć, osuszyć, posypać
pieprzem i
solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w
mące i obrumienić na patelni na
smalcu.Wyjąć
żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami
kapustę. Przełożyć do miski.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać do
kapusty. Pokroić drobno
boczek, podsmażyć, i też dodać do
kapusty. Wymieszać
kapustę z
boczkiem i
cebulą. W misie wolnowaru ułożyć połowę
kapusty,na niej ułożyć
żeberka i zakryć pozostałą
kapustą. Jeżeli mamy
golonkę -ułożyć ja na wierzchu. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Smacznego!