ßßß Cookit - przepis na Smalec ze skwarkami i cebulką

Smalec ze skwarkami i cebulką

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Smalec nie należy do potraw trudnych, wykwintnych, ani egzotycznych, ale…
Tłuszcz jest nośnikiem smaku, pozwala naszemu organizmowi przyswajać witaminy. Z jednej strony szkodzi nam – nasycone kwasy tłuszczowe, otyłość, miażdżyca. Z drugiej strony jest konieczny do prawidłowego działania układu nerwowego i mózgu, chroni siatkówkę oka. Tłuszcze wydobywają i łączą smaki przygotowywanych potraw. Domowy smalec ze skwarkami i cebulką to wspomnienie wakacji spędzonych u babci, wspomnienie kolonii letnich i harcerskiego obozu. Prawie na każdym weselu podawany jest smalczyk z pysznym, żytnim chlebem na zakwasie i kiszonym ogórkiem lub grzybkami w occie. Wszystko jest dla ludzi – ważne jest tylko żeby nie przesadzić. Umiar przy stole jest bardzo ważny.
Składniki:
½ kg wieprzowej słoniny bez skóry
½ kg wędzonego boczku bez skóry
3 cebule
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka.
Podgrzewać garnek na średnim ogniu od czasu do czasu zamieszać.
Boczek również pokroić w drobną kostkę dodać do słoniny.
Cebulę pokroić w ćwierć plasterki. Gdy kawałki słoniny zarumienią się, dodać pokrojoną cebulę oraz sól i pieprz.
Smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, wyłączyć, odstawić do lekkiego wystudzenia.
Smalec przełożyć do słoika lub ceramicznego garnka, poczekać do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/05/smalec-ze-skwarkami-cebulka