Wykonanie
Poziom trudności
Smalec nie należy do potraw trudnych, wykwintnych, ani egzotycznych, ale…Tłuszcz jest nośnikiem smaku, pozwala naszemu organizmowi przyswajać witaminy. Z jednej strony szkodzi nam – nasycone kwasy tłuszczowe, otyłość, miażdżyca. Z drugiej strony jest konieczny do prawidłowego działania układu nerwowego i mózgu, chroni siatkówkę oka. Tłuszcze wydobywają i łączą smaki przygotowywanych potraw. Domowy
smalec ze skwarkami i
cebulką to wspomnienie wakacji spędzonych u babci, wspomnienie kolonii letnich i harcerskiego obozu. Prawie na każdym weselu podawany jest smalczyk z pysznym,
żytnim chlebem na zakwasie i
kiszonym ogórkiem lub
grzybkami w occie. Wszystko jest dla ludzi – ważne jest tylko żeby nie przesadzić. Umiar przy
stole jest bardzo ważny.Składniki:½ kg wieprzowej
słoniny bez skóry½ kg
wędzonego boczku bez skóry3
cebule1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzuSposób przygotowania:
Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka.
Podgrzewać garnek na średnim ogniu od czasu do czasu zamieszać.
Boczek również pokroić w drobną kostkę dodać do
słoniny.
Cebulę pokroić w ćwierć plasterki. Gdy kawałki
słoniny zarumienią się, dodać pokrojoną
cebulę oraz
sól i
pieprz.
Smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, wyłączyć, odstawić do lekkiego wystudzenia.
Smalec przełożyć do słoika lub ceramicznego garnka, poczekać do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!