Wykonanie
Są plusy chorobowego mojego Mężczyzny, wracam do domu a obiad czeka na mnie na
stole :)potrzebne składniki:0,5 - 1 kg ugotowanych
ziemniaków,opakowanie
zielonej soczewicy,300g
wędzonego boczku,3
cebule,0,5
kostki rosołowej drobiowej,1-2 łyżki
smalcu,
sól,
pieprzprzepis i składniki na ciasto TUTAJ
Soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, z tym, że dodajemy 0,5
kostki rosołowej. (
soczewica powinna "wypić: cały płyn i stać się miękka)
Boczek kroimy w kostkę a
cebulę w piórka, podsmażamy na
smalcu.3/4
boczku i
cebuli dodajemy do
soczewicy i mieszamy.
Soczewicę i
ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do
mielenia mięsa, doprawiamy i dokładnie mieszamy, tak powstałym farszem nadziewamy pierogi.
Najlepiej smakują z
cebulką i
boczkiem