ßßß Cookit - przepis na smalec do chleba

smalec do chleba

nazwa

Wykonanie

Jest pyszny, robiłam go już dużo razy, nigdy mnie nie zawiódł, na żytnim chlebusiu, z dodatkiem ogórka kiszonego domowej roboty, nie ma nic lepszego na jesień i zimę.
przepis zapożyczony od Dominiki
250 gram zmielonej słoniny
100 gram wędzonego boczku
1 cebula
0,5 dużego słodkiego jabłka
sól, pieprz
Słoninkę przełożyć do rondla, podgrzewać, dopóki słonina nie zacznie się wytapiać, boczek pokroić w kostkę, wrzucić do słoniny. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Wsypać około pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość smażyć w garnku na małym ogniu przez około 30 minut.
Na koniec zetrzeć obrane jabłko na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i zamieszać. Smażyć tak wszystko razem jeszcze około 10 minut, aż jabłko będzie miękkie.
Po tym czasie wyłączyć ogień i przelać smalec do słoiczka lub specjalnego garnuszka, wstawić do lodówki.
Należy pamiętać, że przez cały czas wytapiania smalec należy mieszać, żeby nie przypalił się na dnie garnka.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/smalec-do-chleba.html