Wykonanie
Jest pyszny, robiłam go już dużo
razy, nigdy mnie nie zawiódł, na żytnim chlebusiu, z dodatkiem
ogórka kiszonego domowej roboty, nie ma nic lepszego na jesień i zimę.
przepis zapożyczony od Dominiki250 gram zmielonej
słoniny100 gram
wędzonego boczku1
cebula0,5 dużego słodkiego
jabłkasól,
pieprzSłoninkę przełożyć do rondla, podgrzewać, dopóki
słonina nie zacznie się wytapiać,
boczek pokroić w kostkę, wrzucić do
słoniny.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Wsypać około pół łyżeczki
soli i pół łyżeczki
pieprzu. Całość smażyć w garnku na małym ogniu przez około 30 minut.Na koniec zetrzeć obrane
jabłko na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i zamieszać. Smażyć tak wszystko razem jeszcze około 10 minut, aż
jabłko będzie miękkie.Po tym czasie wyłączyć ogień i przelać
smalec do słoiczka lub specjalnego garnuszka, wstawić do lodówki.Należy pamiętać, że przez cały czas wytapiania
smalec należy mieszać, żeby nie przypalił się na dnie garnka.