Wykonanie
Mogłabym napisać, że do zrobienia
smalcu zmusiło mnie życie ale tak naprawdę to 10 Małopolski Festiwal Smaku i Zakąski Wadowice :) Jestem z siebie dumna, wyszedł superowy, zniknął w kwadrans z michy i pomimo tego, że był na kilku stoiskach to ludzie przychodzili do mnie z hasłem: "podobno tu dobry
smalec i żurek". Ha ha o
żurku nie chce już słyszeć za to przepisem na
smalec się dzielę!
Składniki:- 2 kg
słoniny- 30 dkg pokrojonego
boczku- 1
jabłko- 3
cebula- 2 łyżki
majeranku- 1 łyżka
soli- 1 łyżka
pieprzuPrzygotowanie:Robi się właściwie samo. Trzeba pokroić w kostkę wszystkie składniki. W dużym garnku lub patelni usmażyć
słoninę aż się całkiem roztopi. Dodać
boczek i poczekać aż się upraży. Na końcu dodać po kolei:
cebulę,
jabłko i
przyprawy. Przełożyć do docelowego naczynia (u mnie gliniane) i odstawić do zastygnięcia.