Wykonanie
Biedronka sprawiła miłośnikom
jagnięciny nie lada niespodziankę. W sprzedaży pokazało się kilka rodzajów jagnięcych kotlecików,
steków, z kością i bez. Kupiliśmy ładnie wyglądające
steki z udźca jagnięcego. Tym razem tylko
pieprz,
sól,
oliwa i patelnia grillowa. Wyszło znakomicie,
mięso miękkie, soczyste, niestety nikt nie zdecydował się przerwać jedzenia aby zrobić zdjęcie
mięsa po przekrojeniu - zdjęcia w przekroju nie ma!
Jagnięcinę irlandzką z Biedronki polecam! było pysznie.
składniki2
steki jagnięce bez kości - z udźca jagnięcego (300 g)
sól morskapieprz młotkowy z
kolendrą2 - 3 łyżki
oliwyprzygotowanie
Steki umyć i osuszyć. Posolić posypać
pieprzem, włożyć do miseczki, polać
oliwą. Obtoczyć
mięso ze wszystkich stron w
oliwie, marynować w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut, do 1 godziny.Rozgrzać patelnię grillową. Położyć
jagnięcinę. Smażyć około 8 - 10 minut co jakiś czas przewracając . Przełożyć kotleciki na talerz, przykryć i niech odpoczną 3 minuty. Podawać! Smacznego!