Wykonanie
Właściwie nie wiem
czemu kiełbasą słoikową to nazywają - dla mnie to taka słoikowa
mielonka raczej. Jak zwał tak zwał, jest dobre i co najważniejsze - składniki znamy! Tym razem wersja kaczo - kurza. Można zrobić z samej
kaczki, ja miałam trochę
kaczki, trochę
kurczaka i taką właśnie mieszankę zrobiłam. Polecam!A jak wolicie wieprza - zajrzyjcie tutaj
składniki ( w nawiasie podaję ilość na 1 kg
mięsa)460 g piersi
kaczki ze skórą400 g
piersi kurczaka bez skóry1 i 3/4 (2 ) łyżeczki
soli lub wg własnego smaku3/4 (1) łyżeczki
czarnego pieprzu3 (4) ząbki
czosnku- posiekanego drobno2,5 (3) płaskie łyżeczki
żelatyny1/2 łyżki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
majeranku1/4 łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego3/4 (1) szklanki
wodyprzygotowanieUmyte
mięso pokroić na mniejsze kawałki. Piersi
kaczki i zmielić w maszynce o dużych oczkach - użyłam nr 8,
mięso kurze drobno pokroić nożem.
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej
wody. W misce dobrze wyrobić
mięso z dodatkiem
wody i
żelatyny oraz wszystkich przypraw. Nałożyć do wymytych słoiczków, napełniając je do 2/3 wysokości. Starać się w miarę dobrze ubić
mięso aby nie powstały dziury. Zakręcić mocno wyparzonymi zakrętkami, wstawić do odpowiedniej wysokości garnka( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać gorącą
woda do wysokości
mięsa.
Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze.
Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i parzyć słoiki 60 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z
wody i ustawić do góry nogami aż do wystygnięcia. Zimne, włożyć do lodówki. Smacznego!Uwagi : Miałam nieco mniej
mięsa niż 1 kg, więc wszystkie składniki przeliczyłam na mniejszą ilość
mięsa. Ilości
papryki ,
majeranku i
ziela angielskiego pozostawiam bez zmian - to zależy od osobistych upodobań.