Wykonanie
Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.
składnikiciasto kruche (ok 24 szt)200 g
mąki120 g
masła1 małe
jajko lub 2
surowe żółtka1 łyżka kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki
solifarszugotowane
grzyby ( z 40 g
suszonych grzybów)1 mała
cebula1 łyżka
tartej bułki1 całe surowe
jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastoWszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.farsz
Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną
cebulę zeszklić na
maśle. Dodać drobno posiekane
grzyby, przesmażyć wszystko razem. lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką
bułki tartej i całym
jajkiem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dobrze wymieszać.PierożkiCiasto rozwałkować dosyć cienko podsypując
mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać po małej porcji farszu
grzybowego, kółko złożyć na pół i formować pierożki dokładnie sklejając brzegi . Ulepione pierożki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec na złoty kolor (ok 15 min). Podawać z filiżanką barszczyku ciepłe, lub odgrzane w piekarniku. Smacznego!