Wykonanie
Zawsze, odkąd usłyszałam, że kwiaty są jadalne miałam ochotę zrobić takie danie. Brakowało mi jedynie możliwości kupienia kwiatów. Udało się i już wszystko wiem :) No dobrze, może nie wszystko. Kwiaty są bardzo efektowne. Całkiem smaczne, ale nie jest to nic takiego, co by mnie powaliło na kolana. Tak więc kiedyś być może znowu je zjem, ale pod warunkiem, że podane zostaną w restauracji, w jakimś ciepłym
kraju. Nawiasem mówiąc,
jadłam kiedyś podobnie robione kwiaty chyba w Grecji. I nie wiem
czemu tak bardzo chciałam je sama zrobić - może to jednak z powodu ich urody - tej odmówić im nie można!
składnikikwiaty
cukinii ( u mnie 7 sztuk)kulka
mozarelli (nie zużyjemy całej)tempura2 płaskie łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki kukurydzianejszczypta
solizimna
woda gazowana+
olej do smażeniaprzygotowanieKwiaty
cukinii delikatnie oczyść, urwać ze środka pręcik i wystające na zewnątrz zielone łodyżki.Z kulki
mozzarelli urywać po kawałku
serka takiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki
płatków, tak aby zamknąć całość.Przygotować tempurę: wymieszać
mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać gazowaną
wodę, lekko posolić. Ciasto ma
mieć konsystencję
śmietany. W garnku lub głębokiej patelni ( mały wok) rozgrzać
olej do temperatury 175 st.C. Kwiaty
cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć ok 1 min z każdej strony.Usmażone kwiaty
cukinii odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Smażone kwiaty
cukinii są najsmaczniejsze na ciepło. Smacznego!