Wykonanie
Placki domowe tortilla, są równie pyszne jak kupne. Ciasto jest rewelacyjne do zawijania, elastyczne i nie łamie się. Przygotowuję je troszkę wcześniej, później tylko farsz i zawijam. Z porcji wychodzi 5-7 dużych placków, lub 8-10 małych. Przykryte woreczkiem nie wysychają i zachowują swoją elastyczność.
SKŁADNIKI :3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
soli3 łyżki miękkiego
smalcu1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki gorącej
wodyodrobina
mąki do podsypywania ciastaPRZYGOTOWANIE :Składniki ciasta przekładamy do miski, wlewamy
oliwę i
wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, gdyby nie chciało się zagnieść dolewamy odrobinę
wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na kilka minut aby odpoczęło.Następnie dzielimy 10 porcji. Każdą porcję, podsypując
mąką rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, odpowiadający naszej patelni.Patelnię rozgrzewamy, (ja użyłam dużej patelni do ich pieczenia, jeżeli takiej nie mamy to placki robimy mniejsze), pieczemy placki na sucho, bez dodatku
oleju, po 30 sekund z każdej strony aż pokryje się pęcherzykami powietrza. Uważamy aby nam się nie spiekły.Odkładamy na talerz, po przestygnięciu tortille przykrywamy folią spożywczą.Smacznego.