Wykonanie
Tym razem
karkówka w zielonej marynacie. To kolejne próby z
wieprzowiną ze znakiem PQS (
Pork QUALITY SYSTEM ). Poprzednio robiłam
karkówkę wieprzową w ostrej marynacie . Wyszła znakomicie. Kotlety w marynacie z
czosnku i
pietruszki też są świetne - miękkie, kruche i bardzo smaczne. To zasługa dobrej jakości
mięsa i smacznej marynaty. Smażyłam na patelni grillowej, ale sądzę, że to również dobra propozycja na tradycyjny grill. Polecam!
składniki1 kg
karkówkimarynatapęczek
pietruszki4 ząbki
czosnkusólpieprz4 łyżki
oliwy z oliwekprzygotowanieSkładniki marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę.
Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7 szt.. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić. Posmarować z obu stron marynatą , ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo na całą noc. Przed smażeniem doprowadzić
mięso do temperatury pokojowej. Smażyć na patelni grillowej po ok 5 - 6 minut z każdej strony, Smacznego!Uwaga: Długość smażenia zależy od grubości plastrów
karkówki.