Wykonanie
Bardzo dobry sposób na grillowaną
wołowinę. Cieniutkie paski
wołowiny, wcześniej zamarynowane, pieką się błyskawicznie. I są na prawdę smaczne. Następnym razem będziemy jednak grillować takie szaszłyki przy dziennym świetle - wymagają nadzoru, a nie jest on łatwy gdy jest wieczór. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Simply Recipes
składnikimarynata1/3 szklanki
oliwy z oliwek1/3 szklanki
sosu sojowego1/4 szklanki
miodu2 ząbki
czosnku, zmiażdżone1 łyżka
octu z
czerwonego wina2 - 3 cm kawałek
imbiru, w plasterkach1/2 łyżeczki
płatków czerwonej papryki chili1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych
steków z
antrykotu lub
rostbefu,
Oliwa z oliwek do posmarowania grilla
Bambusowe lub drewniane patyczki szaszłykowe na grillprzygotowanieRozpalić grill. Podczas gdy grill się rozpala, ponadziewać paski
wołowiny na patyczki - pojedynczo.Gdy wszystko jest gotowe do grillowania, posmarować kratki grilla z
oliwą z oliwek (namoczyć papierowy ręcznik w
oliwie z oliwek, i przy pomocy szczypiec naoliwić ruszt). Ułożyć szaszłyki na gorącym ruszcie grilla, prostopadle do kratki. Grillować 3 do 4 minut z każdej strony, aż będą ładnie podpieczone. Usunąć z grilla i odstawić na 2 -3 minuty przed podaniem. Smacznego!