ßßß
(8 porcji)Składniki na marynatę:3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek2 łyżki octu z białego wina1 łyżeczka granulowanej cebuli2 łyżki miodu1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka granulowanego czosnku1/2 szklanki sosu sojowegoSkładniki na szaszłyki:1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski2 młode cukinie pokrojone w plasterki2 czerwone papryki, pokrojone w dużą kostkęPrzygotowanie:Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a najlepiej je porządnie zblenduj.Zalej marynatą pokrojone mięso i włóż na 8-24 godziny do lodówki.Na przygotowane patyczki do szaszłyków nadziej cukinię, paprykę a następnie pasek szaszłyka, najlepiej w kształcie litery S na przemian z warzywami. Powtarzaj nadziewani aż do wyczerpania się składników.Rozgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, ułóż na niej szaszłyki i dopraw solą i pieprzem. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony.Smacznego!
English versionSteak, pepper and zucchini skewers(8 servings)Ingredients for marinade:3/4 cups vegetable oil2 tablespoons white vinegar1 teaspoon onion powder2 tablespoons honey1 1/2 teaspoons ground ginger1 teaspoon garlic powder1/2 cup soy sauceIngredients for skewers:1 kg of favourite steak, cut into 1 cm strips2 zucchini, sliced2 red peppers, chopped into large cubesPreparation:Mix all marinade ingredients until smooth.Pour the marinade over the strips of steak and refrigerate for 8-24 hours.Thread the veggies onto the skewers, and then the steak in an „S” type pattern. Alternate the veggies with the steak until your skewers are filled.Preheat the grill or grill pan on high heat, then reduce heat to medium and place skewers on the grill and season with salt and pepper. Cook about 10 minutes on each side.Enjoy!
Share the post "Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers"


