Wykonanie
Pyszne, najzwyklejsze ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Smitten Kitchen . Do ciasta niezbyt słodki sos z
jeżyn i podwieczorek gotowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, z wyraźnym smakiem i zapachem
limonki. Polecam!
składnikiciasto1 szklanka naturalnego niesłodzonego
jogurtu (użyłam greckiego)1/3 szklanki
oleju roślinnego (lub
oliwa z oliwek)1 szklanka
cukruskórka otarta z jednej
limonki1/4 szklanki
soku z limonki2
jajka1 i 2/3 szklanki
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/8 łyżeczki
solisos300g świeżych
jeżyn (zamrożone rozmrozić i dodać mniej
wody)1/4 szklanki
wody3 łyżki
cukru1 łyżka
soku z limonkiprzygotowaniesos :Zmiksować na gładko razem
jeżyny,
wodę ,
cukier i
sok z limonki . Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach aby usunąć nasiona . Przykryć i przechowywać w lodówce.ciasto : Rozgrzać piekarnik do 175 st C .Pomarować boki i spód tortownicy (23 cm) , spód można wyłożyć papierem do pieczenia .ciastoW dużej misce zmiksować
jogurt,
olej,
cukier, skórkę i
sok z limonki. Dodawać po jednym
jajka, cały czas miksując. Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól prosto do masy jogurtowej. Mieszać łyżką aż składniki się połączą.Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 35 do 40 minut , aż góra się zezłoci a patyczek włożony w środek ciasta wychodzi czysty i suchy. Wyjąć tortownicę z piekarnika i odstawić na kratkę na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z tortownicy, posypać
cukrem pudrem.Podawać kawałki ciasta jeszcze ciepłe lub w temperaturze pokojowej, polane
jeżynowym sosem. Pycha, smacznego!Uwagi: Ciasto trzyma się podobno bardzo dobrze przez okres do
trzech dni , zawinięte w folię, w temperaturze pokojowej ( nie sprawdziłam). Sos można też przechowywać w lodówce przez trzy dni , lub zamrozić jeżeli nie zużyjemy całości.Robiłam ciasto używając europejskich miarek czyli szklanka = 250 ml. Dopiero po wymieszaniu całości zorientowałam się, że podany w przepisie 1 cup to amerykański 236 ml. ponieważ moja nieuwaga nie wpłynęła na jakość ciasta, wyszło świetne, więc z powodzeniem można stosować nasz przelicznik.