Wykonanie
Składniki:3 szklanki
mąkiszczypta
sodyszczypta
soli1/5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
mleka3 łyżki
jogurtu3/4 szklanki
wody2 łyżeczki
cukru3 łyżki
oliwy z oliwekDo miski przelewamy
wodę,
mleko i
jogurt, mieszamy.W osobnej misce mieszamy suche składniki
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól. Dodajemy do mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy odrobinę
wody.Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut, po tym czasie do ciasta dodajemy
olej i zagniatamy ciasto jeszcze raz.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny,aby ciasto 'odpoczęło'.Po upływie 2 godzin z ciasta formujemy średniej wielkości 'bułeczki' rozwałkowujemy na cienki placek.Smażymy na gorącej patelni ( bez tłuszczu) z obu stron na lekko brązowy kolor.Naan również możemy upiec w piekarniku. Na blaszce układamy placki i pieczemy w najwyższej temp aż placki wyrosną i nabiorą ładnego koloru.