Wykonanie
Wspaniałe, puszyste, mocno
limonkowe, słodkie ale takie akurat. Proste o szybkie w przygotowaniu. Przepis z taste and tell .
Składniki : ( na 12 małych pączków )1 i 1/2 szklanki
mąki uniwersalnej1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli1
jajko170 g
jogurtu greckiego1/3 szklanki
oleju roślinnego1/4 szklanki
mleka1 łyżka
soku z limonki1 łyżka skórki otartej z
limonkiLukier : (
lukier swój robiłam na oko bo nie lukrowałam wszystkich pączków. Wam podaje przepis zgodnie z oryginałem )2 szklanki
cukru pudru1/4 szklanki
soku z limonkipokruszone
krakersy grahamowe - pominęłam dodałam sporą łyżkę skórki otartej z
limonkiW jednej misce mieszamy suche składniki :
mąkę,
sól, proszek,
cukier,
sodę. W drugiej misce łączymy mokre składniki :
jajo,
jogurt,
mleko,
olej,
sok z limonki i skórkę.Suche składniki dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy aż ciasto będzie jednolite.Masę przekładamy do foremek na pączki wcześniej wysmarowane
olejem i posypane
mąką ( raczej nikt nie wysypuje
mąką ale lepiej wtedy wychodzą z foremki ). Napełniamy do 3/4 wysokości.Pieczemy w 160°C przez 10-12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder mieszamy z
sokiem z limonki na gładką masę.
Krakersy rozgniatamy na pył. Polewamy pączki lukrem i posypujemy z wierzchu
krakersami.Smacznego :)