ßßß
Blueberry muffinsSkładniki:2 i 1/2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/4 łyżeczki solistarta skórka z połowy limonki1 duże lub 2 małe jajka1/2 szklanki oleju roślinnego lub słonecznikowego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego1 szklanka jagód1 szklanka mleka1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie:Do szklanki mleka wlać łyżkę soku z limonki i odstawić na 10 minut.W międzyczasie do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, dodać sól, wanilię i cukier puder oraz utartą skórkę z połowy limonki.W drugiej misce lekko rozbić jajko lub dwa w zależności od jego wielkości, dodać olej, i mleko z sokiem limonki. Lekko roztrzepać.Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać łyżką. Mieszamy tylko chwilkę po czym dodajemy jagody, łączymy z masą i gotowe.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C, i wkładamy muffiny na 15 do 17 minut.Jeżeli używamy dużych foremek na muffiny, wtedy muszą się one piec troszeczkę dłużej. Wypełniając foremki masą pamiętajmy aby masa była do wysokości 3/4 foremki. Jeżeli wypełnimy je do końca masa wykipi w trakcie pieczenia.
Muffiny według tego przepisu zawsze się udają i są smakowite. Polecam gorąco. Smacznego!