Wykonanie
Muffinki z
jabłkami i
czekoladą - pyszne, mięciutkie, wilgotne - po prostu idealne! Ciężko się od nich oderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę - okazało się że na drugi dzień są jeszcze lepsze! Idealnie nadają się na wszelkie przyjęcia, pikniki, kinderbale, a także na wycieczki lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smak
jabłek nie jest wyraźnie wyczuwalny a nadają one ciastu wspaniałej wilgotności. Do tego cudownie rozpuszczające się w ustach kawałeczki
czekolady. Zdecydowanie jest to jeden z tych przepisów, który
będę często powtarzać.
2 szkl
mąki3/4 szkl
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli2
jajka1/2 szkl
oleju1 szkl
mleka (lub 1/2 szkl
mleka i 1/2 szkl
jogurtu naturalnego - ja tak zrobiłam)2 szklanki
jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę100 g posiekanej
czekolady mlecznej (dla mnie najlepsza jest z
orzechami bo później ich kawałeczki przyjemnie chrupią)1. W jednej misce wymieszać składniki suche:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre:
jajka,
olej,
mleko i
jogurt. Całość wlać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać.3. Dodać
jabłka i
czekoladę, wymieszać dokładnie.4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić.5. Posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.
Inspiracja: Z pamiętnika
młodej kucharki