ßßß Cookit - przepis na Muffinki z jabłkami i czekoladą - miękkie i wilgotne

Muffinki z jabłkami i czekoladą - miękkie i wilgotne

nazwa

Wykonanie

Muffinki z jabłkami i czekoladą - pyszne, mięciutkie, wilgotne - po prostu idealne! Ciężko się od nich oderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę - okazało się że na drugi dzień są jeszcze lepsze! Idealnie nadają się na wszelkie przyjęcia, pikniki, kinderbale, a także na wycieczki lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smak jabłek nie jest wyraźnie wyczuwalny a nadają one ciastu wspaniałej wilgotności. Do tego cudownie rozpuszczające się w ustach kawałeczki czekolady. Zdecydowanie jest to jeden z tych przepisów, który będę często powtarzać.
2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
1/2 szkl oleju
1 szkl mleka (lub 1/2 szkl mleka i 1/2 szkl jogurtu naturalnego - ja tak zrobiłam)
2 szklanki jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę
100 g posiekanej czekolady mlecznej (dla mnie najlepsza jest z orzechami bo później ich kawałeczki przyjemnie chrupią)
1. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajka, olej, mleko i jogurt. Całość wlać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać.
3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie.
4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić.
5. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Inspiracja: Z pamiętnika młodej kucharki
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/03/muffinki-z-jabkami-i-czekolada-miekkie.html