Wykonanie
Miałam
szpinak, miałam domowy
serek a la
ricotta, wyszły bardzo smaczne kluski. Podałam z
pomidorowym sosem, ale można je po prostu polać
oliwą i posypać
parmezanem.Przepis ze strony BBC Good Food
składniki (4 porcje)200 g młodego
szpinaku, opłukanegomała garść
liści pietruszki, drobno posiekane3 ząbki
czosnku, zgniecione140 g
serka ricotta85 g
mąki pszennej2
jajka100 g świeżo startego
parmezanu + dodatkowo do posypanianieco świeżo startej
gałki muszkatołowejprzygotowanieUmieść umyty
szpinak w dużej misce i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2 minuty , aż zwiędłe , następnie dokładnie odsączyć . Pozostawić do ostygnięcia , a następnie owinąć czystą ściereczką lub gazą i trzymając nad zlewem i wycisnąć tyle
wody, ile to możliwe . Drobno posiekać .
Szpinak ,
pietruszkę,
czosnek,
ser ricotta ,
mąkę ,
jajka, tarty
parmezan i startą
gałkę muszkatołową włożyć do dużej miski i doprawić
solą i
pieprzem. Przy pomocy widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut .W dużym garnku zagotować
wodę, posolić. Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać partiami kluski - około 8-10 na raz. Opadną na dno, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok 1 - 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać kluski na ciepłych talerzach skropione
oliwą z oliwek i posypane
parmezanem, z dodatkiem np
rukkoli, lub z
sosem pomidorowym . Smacznego!