Wykonanie
Pierogi z kawałkami
łososia i
szpinakiem. Właśnie te kawałki
ryby sprawiają, że pierogi są wyjątkowe w smaku. Z podanych proporcji otrzymujemy około 40-50 pierożków, których dodatkową wizualną zaletą jest dwukolorowość. Jest ona
wynikiem nie mieszania farszu na jednolitą masę.Polecamy też więcej przepisów na: Pierogi,
RybyNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
łososia,
szpinak,
ser ricottaSkładniki na ciasto pierogowe:250 g
mąki pszennej1/8 l
wody25 g
masła1/2
jajka1
żóltkopół łyżeczki
soliSkładniki na farsz:200 g fileta z
łososia upieczonego w folii450 g
mrożonego szpinaku50 g
ricotty1/2
jajka10 g
masła1 ząbek
czosnkusólpieprzgałka muszkatołowaDodatkowo:100 g
masła100 g
parmezanuPrzed przygotowaniem polecam:poradnik, Jak kupować ryby?Przygotowanie:Farsz:
szpinak rozmrażamy. wkładamy na patelnię z odrobiną
masła i dusimy do miękkości i odparowania
wody. Pod koniec duszenia dodajemy rozgnieciony
czosnek, przyprawiamy
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie przekładamy do miseczki (w razie potrzeby odsączamy z resztek
wody) i mieszamy z
jajkiem i
serem ricotta. Upieczony filet z
łososia rozdrabniamy widelcem na średnie kawałki - najlepiej takie, aby ażdy stanowił jedną lub dwie porcje do pieroga.Ciasto pierogowe:
mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy
masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy pół
jajka,
żółtko i
wodę oraz
sól. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. To ciasto nie wymaga podsypywania
mąką. Wykrawamy szklanką koła.Na każde koło nakładamy kawałeczek
łososia i przykrywamy masą
szpinakową w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Smarujemy z jednej strony brzeg ciasta, składamy i lepimy pierogi. Zanim ugotujemy pierogi, klarujemy
masło. Następnie wrzucamy pierogi na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia. Podajemy polane ciepłym, sklarowanym
masłem i świeżo tartym
parmezanem.
,Składnik główny:
łosoś,Składnik główny:
szpinak,Składnik główny:pierogi,Składnik główny:ciasto na pierogi,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,