Wykonanie
Kiedy nie mamy czasu na gotowanie
ziemniaków czy
kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich
sosów, ale i na słodko z
masłem,
cukrem i
cynamonem całkiem dobre danie
składniki (2 porcje)ok 110 g
mąki2
jajka2 - 3 łyżki
śmietanyszczypta
soliopcjonalnie
pieprzprzygotowanieDo dużego kubeczka wbić
jajka, rozmieszać, dodać
mąkę i
śmietanę, mieszać widelcem do czasu, aż uzyskamy dosyć gęste ale gładkie ciasto. Posolić, można dodać trochę
pieprzu. W dużym rondlu zagotować sporą ilość posolonej
wody. Moczymy łyżkę stołową w zimnej wodzie i nabieramy ciasto ( ok 1/3 łyżki), kładziemy na wrzątek. Ponownie moczymy łyżkę w zimnej wodzie, nabieramy ciasto i na wrzątek. Powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Kiedy wszystkie kluski wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok 3 min. Warto jedną wyłowić i sprawdzić czy dobrze ugotowana. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać . Smacznego!