ßßß
Składniki:oliwa z oliwek2 jajkamąkakwaśna śmietanasól, pieprzostry żółty ser
Przygotowanie:Kwiaty dokładnie umyjcie o osuszcie. Zróbcie ciasto naleśnikowe (musi być znacznie bardziej gęste od tradycyjnego naleśnikowego, tak by dokładnie oblepiły kwiaty). Nie podaję dokładnych proporcji, musicie sami wyczuć gęstość ciasta. Całe jajka rozbijcie z 2 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Dodajcie odrobinę soli i pieprzu. Teraz czas na mąkę. Dodajcie tyle, by ciasto było gęste. Jeśli będzie za gęste, ratujcie się śmietaną.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. W każdy kwiat włóżcie kawałek żółtego sera. Potem obtoczcie go w cieście i smażcie na złoty kolor.
Najlepiej smakują gorące.Polecam też przepis na kwiaty cukinii w maśle klarowanym.