Wykonanie
Przepis pochodzi z książki "Smaki świata Grecja" Susanny Tee. Zupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak
kolendry podczas gotowania gdzieś się ulatnia.
składniki (4 osoby)duży pęczek świeżej
kolendry600 ml
bulionu z kury lub
wywaru z warzyw1 grubo posiekana mała
cebula1-2 posiekane ząbki
czosnkuskórka starta z 1 małej
cytryny + sok
sól,
pieprz300g
jogurtu greckiegoprzygotowanie:Z
kolendry oberwać listki, łodygi grubo posiekać. Listki pociąć drobniej i odłożyć na bok. Do garnka wlać
bulion. Wrzucić posiekane łodygi,
cebulę ,
czosnek,
skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu ok 30 min.
Bulion przecedzić i ponownie wlać do garnka. Dolać
sok z cytryny i
jogurt. Podgrzewać ostrożnie na małym ogniu 2-3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia bo zupa się zwarzy. Doprawić
solą i
pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekane listki
kolendry. Podawać z grzankami.Autorka podaje, że zamiast
kolendry możemy też użyć
natkę pietruszki. Wersji pietruszkowej jeszcze nie robiłam