Wykonanie
Rzadko robię zupy, ale jeśli już je robię, są to kremy. Cenię je za prostotę i szybkość wykonania oraz za smak i dużą sytość. Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam zupę krem z
czosnku. Smakuje doskonale zarówno bez dodatków, jak i np. z grzankami. Nie musicie się obawiać smaku
czosnku - nie jest tak intensywny jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie, zupa jest delikatna i subtelna.Składniki:kilkanaście drobno posiekanych ząbków
czosnku1
cebula pokrojona w kostkę3- 4
ziemniakiok. 150 g
jogurtu greckiego1,5 litra
wywaru warzywnego (możecie użyć ekologicznej kostki),
olej,
sól,
pieprz1.
Cebulę szklimy na
oleju w garnku, po chwili dodajemy
czosnek. Trzymamy kilka minut, następnie zalewamy
wywarem i dodajemy
ziemniaki.2. Gotujemy aż
ziemniaki będą miękkie.3. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy i dodajemy powoli
jogurt wymieszany z odrobiną zupy. 4. Doprawiamy wg uznania;)Całość (bez dodatków) zawiera:490 kcal; 16,3 g
białka; 14,5 g tłuszczów; 80,6 węglowodanów; 8,3 błonnika