ßßß
Uwielbiam cukinię, jest pyszna a jednocześnie niskokaloryczna (100 g to jedyne 15 kcal, jedna sztuka 600 g - 90 kcal) i co najważniejsze - bardzo zdrowa. Cukinia jest bogata w wapń i potas, witaminy B1, B2, PP, C. Wpływa korzystnie na proces trawienia i odkwasza organizm. Ponadto nie kumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw.Cukinię możemy wykorzystywać na wiele sposobów - jako dodatek do makaronów, jako przystawkę lub jako składnik zupy. Użyłam także szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań.Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje):2 cukinie1 cebula1 średni ziemniakgarść liści szpinaku2 ząbki czosnkukilka łyżek jogurtu greckiego2 szklanki wywaru z warzywkilka listków mięty/bazyliisól, pieprzWykonanie:1. Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki).2. W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście mięty, odrobinę soli i pieprzu, zblendować wszystko. Podawać na ciepło lub zimno, ja preferuje pierwszą wersje. Smacznego!1 porcja zawiera:126 kcal; 7,3 g białka; 3,3 g tłuszczu; 21,6 g węglowodanów; 5,4 g błonnika