Wykonanie
Uwielbiam
cukinię, jest pyszna a jednocześnie niskokaloryczna (100 g to jedyne 15 kcal, jedna sztuka 600 g - 90 kcal) i co najważniejsze - bardzo zdrowa.
Cukinia jest bogata w wapń i potas, witaminy B1, B2, PP, C. Wpływa korzystnie na proces trawienia i odkwasza organizm. Ponadto nie kumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw.
Cukinię możemy wykorzystywać na wiele sposobów - jako dodatek do
makaronów, jako przystawkę lub jako składnik zupy. Użyłam także
szpinaku i
mięty, dzięki
czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast
mięty możemy także użyć świeżej
bazylii, wedle upodobań.Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje):2
cukinie1
cebula1 średni
ziemniakgarść liści
szpinaku2 ząbki
czosnkukilka łyżek
jogurtu greckiego2 szklanki
wywaru z warzywkilka listków mięty/bazylii
sól,
pieprzWykonanie:1.
Ziemniaki,
cukinię i
cebulę pokroić w kostkę,
czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju zeszklić
cebulę, dodać
czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo,
czosnek może stać się gorzki).2. W wywarze warzywnym gotować około 15 minut
ziemniaki i
cukinię, dodać
szpinak,
cebulę i
czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z
jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście
mięty, odrobinę
soli i
pieprzu, zblendować wszystko. Podawać na ciepło lub zimno, ja preferuje pierwszą wersje. Smacznego!1 porcja zawiera:126 kcal; 7,3 g
białka; 3,3 g tłuszczu; 21,6 g węglowodanów; 5,4 g błonnika