Wykonanie
Proste do zrobienia włoskie kluski z
serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam tutaj . Dobre z każdym sosem.
składniki ( dla 4 osób)kluski200g
mąka plus dodatkowo do podsypania225g
serka ricotta3
żółtka30g startego
parmezanuszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony
czarny pieprzsos6 łyżek
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry1
chilli, w plasterkach2 x 400g puszki
pomidorów (wystarcza puszka)kilka liści
bazyliiprzygotowaniekluskiWymieszać w misce
ricottę,
żółtka,
parmezan,
gałkę muszkatołową i
przyprawy, dodać
mąkę i mieszać widelcem aż powstanie miękkie , wilgotne ciasto.Przełożyć ciasto na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką aż do uformowania spoistej kuli. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki.Wrzucić do dużego z osoloną, wrzącą
wodą i gotować 3-4 minuty. Wyjąć z
wody łyżką cedzakową .sosNa patelni podgrzać
oliwę , wrzucić
czosnek i
chili i smażyć 1 minutę . Patelnię zdjąć z ognia , dodać pokrojone
pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min. Doprawić
solą i
pieprzem.Kiedy
sos jest gotowy, włożyć do niego kluski i lekko wymieszać. Nakładać na talerze i podawać posypane
bazylią.