Wykonanie
Książka "Dwaj łakomi Włosi" Antonia Carluccio i Gennara Contaldo pełna jest interesujących i smakowitych przepisów, których kilka już wypróbowałam. Tym razem postawiłam na kluseczki, których przygotowanie nie wymaga posiadania żadnych wymyślnych składników.
Ser ricotta stał się tak popularny, że wiele osób ma go w lodówce bardzo często, np. ja;) To danie należy do ulubionych, które autor pamięta z dzieciństwa. Wcale mu się nie dziwię. Kluseczki są delikatne, podkreślone prostym sosem i bardzo smaczne.
Ndundari- 150g
ricotty- 130g
mąki- 2
żółtka- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprz- 10g
parmezanu- 2 ząbki
czosnku- 300ml
przecieru pomidorowego- 1 łyżeczka suszonej
bazylii1) W dużej misce wymieszać
mąkę,
ricottę,
żółtka,
parmezan,
gałkę muszkatołową oraz szczyptę
soli i
pieprzu.2) Wyrobić miękkie i gładkie ciasto.3) Wyłożyć je na blat posypany
mąką i zagniatać 3-5 minut.4) Uformować z niego długi wałek i pokroić go pod kątem w romby.5) Zagotować lekko osoloną
wodę i wrzucić do niej kluski.6) Gdy wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty.7) W międzyczasie przygotować sos: rozgrzać trochę
oliwy i podsmażyć na niej
czosnek pokrojony w grube plasterki.8) Dodać przecier i
bazylię, doprawić i gotować przez kilka minut.9) Wyjąć kluseczki za pomocą łyżki cedzakowej, odsączyć i przełożyć do sosu.10) Dokładnie wymieszać i podawać.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal