Wykonanie
Jeden z ulubionych przepisó w Gennara Contaldo . Jest to Włoski kucharz na którym się wzoruję ;)Ten przepis wyniósł z domu. Te małe kluseczki,przygotowywane z kilku podstawowych produktów z włoskiej spiżarni,są tradycyjne robione w rodzinnej wiosce Gennara, Minori w święto jej patrona.Te dania sa serwowane w najlepszych lokalnych restauracjach,dzięki
czemu nie tylko rodowici mieszkańcy,ale również turyści mogą cieszyć się przepyszną potrawą.Porcja dla 4 osóbSkładniki:200g
mąki pszennejnp luksusowej220g
sera ricotta3
żółtka20 g
parmezanuszczypta świeżo startej
gałki muszkatałowejsól i świeżo zmielony
pieprzSos:700g
pomidorów z puszki krojonychkilka listków
bazyli(dałam świeżego
tymianku)6 łyżek
oliwy z oliwek extra vergine3 ząbki
czosnku,pokrojone w grube plasterkiWykonanie:W dużej misce wymieszać
mąkę,
ser ricotta,
żółtka,
parmezan,
gałkę muszkatałowaoraz szczyptę
soli i
pieprz .Otrzymasz miękkie i wilgotne ciasto. Wyłóż je na blat posypaną
mąką i zagniataj 3 - 5 minut.Uformuj z niego dłońmi podłużny wałek, po czym pokrój pod kątem prostym w romby długości 2cm.W dużym garnku zagotuj lekko osolona
wodę i wrzuć do niej kluski.Poczekaj aż wypłyną na wierzch,zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 2 minuty.W tym samym czasie przygotuj sos.
Pomidory i
bazylię włóż do miski,dopraw
sola oraz
pieprzem i wymieszaj.W dużym garnku rozgrzej
oliwę z oliwek i wrzuć
czosnek. Kiedy zacznie się rumienić, zestaw ganek z ognia i przełóż do niego masę
pomidorowo -
bazyliową.Z powrotem wstaw garnek na ogień i gotuj sos powoli przez 4 minuty,aż zacznie bulgotać.Kluseczki wyjmij łyżką durszlakową,osącz i przełóż do sosu.Dokładnie wymieszaj i podawaj.