Wykonanie
Zaczęło się od tego, że kupiłam
czarną fasolę. Przekładałam ją z kąta w kąt, miętoliłam opakowanie, a pomysłu jak nie było, tak nie było. Później odkopałam zamrożone, surowe, wieprzowe,
białe kiełbaski, których nie wykorzystałam na przyjęciu urodzinowym Kapsla, które zawsze, na każde imprezy, przyrządza mój tata. A do tego wszystkiego, koniecznie chciałam zjeść maleńkie tortille (kukurydziane czipsy), które uwielbiam i którymi zajadam się w kanapce z pulled
pork. Dorzuciłam trochę sezonowych warzyw, podkręciłam
przyprawami i podpiekłam
pomidory z
papryką. Nie dodałam
kukurydzy, bo na ciepło trawię ją tylko w kolbach, z toną
soli i
masła. Inna może być tylko na zimno, z puszki i to nie z każdej firmy.Być może przepis Was zniechęci, ale jeśli zamiast moczenia
fasoli wykorzystacie puszkę, pieczenia
pomidorów użyjecie passaty, wyjątkowo trudno dostępne
kiełbaski (tata robi tylko dla siebie i swoich wnuków) zastąpicie
wołowym mięsem mielonym to nagle okaże się, że jutro wszyscy będziemy jeść z jednego garaSkładniki na 6 porcji:10 cieniutkich, wieprzowych kiełbasek (u mnie rodzinny wyrób), może być mielona
wołowina1 szklanka suchej,
czarnej fasoli, może być z puszki, czerwona teżpół szklanki
czerwonej soczewicypół szklanki młodego
groszku lub mrożonegopół szklanki ugotowanego
bobu4
młode, malutkie
marchewki, pokrojone wzdłuż, w ćwiartki1 olbrzymi
pomidor, pieczony, może być passata1
czerwona papryka, pieczona, można pominąć4 ząbki
czosnku1
młoda cebulka, w kostkę1 łyżka
oliwy1 szklanka
bulionu warzywnegopół łyżeczki wędzonej
papryki i kuminuszczypta
pieprzu cayenne,
czarnego pieprzu,
cynamonudorośli
solą2 łyżki posiekanej
natki pietruszkido podania kwaśna
śmietana lub
jogurt naturalnymalutkie, kukurydziane tortille
Czarną fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Rano opłukać, zalać świeżą
wodą i gotować około 1,5 godziny, aż zmięknie.W tym czasie...Rozgrzać piekarnik. Na blaszce ułożyć pokrojonego
pomidora, w ósemki i
paprykę, w ćwiartki. Polać
oliwą i piec godzinę w 200 stopniach(bez termoobiegu). Lekko przestudzić, z
papryki zdjąć skórę i zmiksować razem z
czosnkiem.W tym czasie...W dużym rondlu, z grubym dnem, rozgrzać
oliwę i zeszklić
cebulę. Wycisnąć malutkie kuleczki z osłonek kiełbasek, zalać
bulionem i dusić 15 minut.
Bób zalać zimną
wodą i gotować 3 minuty. Przełożyć do zimnej
wody, odcedzić i obrać. Do
mięsa dodać
marchewki,
soczewicę i chwilę dusić, aż lekko zmiękną. Wlać zmiksowane
pomidory, zagotować i dodać
bób z
groszkiem. Całość doprawić i posypać
natką (sos powinien
mieć gęstą konsystencję). Podać z kleksem
śmietany i kukurydzianą tortillą, którą nabiera się
chili zamiast łyżki.