Wykonanie
Mięsny wtorekW związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej, staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które
mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest gulasz z
wołowiny z dodatkiem
marchewki i
groszku. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była to
jagnięcina, ale ponieważ K. za nią nie przepada, zastąpiłam ją
wołowiną. Wyszedł z tego bardzo smaczny i pożywny obiad, choć jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ponieważ to
mięso, aby było miękkie, musi się dość długo gotować. Samo przygotowanie dania nie jest jednak zbyt skomplikowane, a w czasie duszenia trzeba je tylko od czasu do czasu zamieszać.
Składniki :500g
wołowiny (lub
jagnięciny)2-3
cebule2 ząbki
czosnku4-5 ziarenek
ziela angielskiego5-7 ziarenek
czarnego pieprzu4
marchewki1,5 szklanki mrożonego
groszkupuszka krojonych
pomidorów (400g)
przecier pomidorowy (300ml)1 łyżeczka suszonej
kolendrysólnatka pietruszkioliwa do smażenia
Przygotowanie :Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej
mięso z posiekaną
cebulą i rozgniecionym
czosnkiem. Smażyć do czasu, aż
mięso się przyrumieni. Dodać
ziele angielskie i
pieprz, zalać niewielką ilością wrzątku, tak aby zakrył
mięso i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlać niewielką ilością
wody. Dodać
marchewkę pokrojona w plasterki,
pomidory z puszki i
przecier pomidorowy, doprawić
solą, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż
mięso i
marchewka będą miękkie, zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać
groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut z uchyloną pokrywką, aby sos zgęstniał. Podawać przybrane
natką pietruszki z
ryżem lub
chlebkiem.
Smacznego !