ßßß Cookit - przepis na Wołowina z marchewką i groszkiem

Wołowina z marchewką i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Mięsny wtorek
W związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej, staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest gulasz z wołowiny z dodatkiem marchewki i groszku. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była to jagnięcina, ale ponieważ K. za nią nie przepada, zastąpiłam ją wołowiną. Wyszedł z tego bardzo smaczny i pożywny obiad, choć jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ponieważ to mięso, aby było miękkie, musi się dość długo gotować. Samo przygotowanie dania nie jest jednak zbyt skomplikowane, a w czasie duszenia trzeba je tylko od czasu do czasu zamieszać.
Składniki :
500g wołowiny (lub jagnięciny)
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
4-5 ziarenek ziela angielskiego
5-7 ziarenek czarnego pieprzu
4 marchewki
1,5 szklanki mrożonego groszku
puszka krojonych pomidorów (400g)
przecier pomidorowy (300ml)
1 łyżeczka suszonej kolendry
sól
natka pietruszki
oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej mięso z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Dodać ziele angielskie i pieprz, zalać niewielką ilością wrzątku, tak aby zakrył mięso i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać marchewkę pokrojona w plasterki, pomidory z puszki i przecier pomidorowy, doprawić solą, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso i marchewka będą miękkie, zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut z uchyloną pokrywką, aby sos zgęstniał. Podawać przybrane natką pietruszki z ryżem lub chlebkiem.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/06/woowina-z-marchewka-i-groszkiem.html