Wykonanie

Lavash to nasz sąsiad, chlebek, zza wschodniej granicy. Może być bardzo chrupiący, a może być miękki i dać się łatwo złożyć. Wszystko zależy od tego, jak mocno go rozwałkujemy. Powinno się go smażyć na suchej, żeliwnej patelni lub na kamieniu do pizzy. Pozostawiam Waszej kulinarnej wyobraźni z czym go podacie :)

Składniki na 16
chlebków:ciasto*:500 g
pszennej mąki 720350 ml ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru pudru2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soli himalajskiej różowej (akurat takiej używam)Robimy zaczyn z
wody,
drożdży,
cukru i łyżki
mąki. Kiedy zacznie się pienić (fermentować), dodajemy przesianą
mąkę, wymieszaną z
solą i
oliwę. Wyrabiamy gładkie ciasto, około
siedem minut. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i czekamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy ręcznie. Dzielimy na szesnaście kawałków. Każdy rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, obficie podsypując
mąką. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, po dwie minuty, z każdej strony (odwracamy, kiedy zaczną się pojawiać pęcherze powietrza).
Indyk:1 duży
udziec z
indyka, 1 kgmarynata:1 łyżka
octu ryżowego1 łyżka
sosu sojowego2 łyżeczki
musztardy francuskiej1 łyżeczka wędzonej
papryki4 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżka
soli1/2 łyżeczki:
pieprzu cayenne, kuminu i
gałki muszkatołowejświeże
zioła:
curry, ziele
oliwne,
rozmaryn,
szałwiaMięso myjemy, suszymy i nacieramy przygotowaną marynatą. Wkładamy do pojemnika razem z
ziołami i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w brytfannie, pod przykryciem, w 140 stopniach przez około 2 i 1/2 godziny (sprawdzić, powinno gładko odchodzić od kości).Dodatkowo:
jogurt naturalnypikle (używam
ogórków w sosie
miodowym z Lidla, są pyszne)
czerwona cebula, w cieniutkie krążkiW upieczone
chlebki wkładamy ciepłe
mięso, pokrojone pikle,
cebulę i łyżkę
jogurtu. Podajemy do ręki ;)