Wykonanie



Wiele
razy na blogach widziałam przepis na domową
przyprawę do gyrosa i w końcu postanowiłam stworzyć jej własną wersję. W aromatycznej, pikantnej
przyprawie zamarynowałam kawałki
schabu, ale sprawdzi się tu również inny kawałek
wieprzowiny lub
pierś z kurczaka. Takie pyszne
mięsne kąski rewelacyjnie smakowały z chłodzącym
sosem tzatziki i pieczonymi
ziemniakami. Naprawdę polecam, smacznego:)ok. 800 g
schabu (lub innego
mięsa) na marynatę:łyżeczka
chili (można dać mniej lub więcej),łyżeczka sproszkowanej
kolendry,pół łyżeczki kuminu,1/2-3/4 łyżeczki
słodkiej papryki,łyżeczka granulowanego
czosnku,łyżka posiekanej
natki pietruszki,2 łyżeczki
oregano,łyżeczka
tymianku,łyżeczka
rozmarynu,3/4 łyżeczki granulowanej
cebuli,łyżeczka
bazylii,1/3-1/2 łyżeczki
cynamonu,duża szczypta
soli,kilka łyżek
oliwy lub
oleju (4-5) na tzatziki:duży
ogórek szklarniowy,mały
jogurt grecki (250 g),
sok z cytryny (do smaku),kilka łyżeczek posiekanego
koperku,duży ząbek
czosnku,
sól,
pieprzPołączyć
przyprawy i wlać tyle
oliwy, by stworzyć niezbyt gęstą marynatę.
Mięso pokroić w plasterki, a następnie w paseczki, dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Sos tzatziki: z
ogórka wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć go na tarce o dużych oczkach, posolić i po czasie odcisnąć. Połączyć z
jogurtem,
sokiem z cytryny,
koperkiem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Doprawić i schłodzić. Zamarynowane
mięso smażyć do miękkości. Podawać z pieczonymi
ziemniakami lub frytkami i
sosem tzatziki.