ßßß Cookit - przepis na Ryba pieczona w greckim sosie z pomidorów i cebuli

Ryba pieczona w greckim sosie z pomidorów i cebuli

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię smaki kuchni greckiej, dlatego kiedy znalazłam przepis na pieczoną rybę w pomidorowym sosie, wiedziałam, że będzie mi smakować. Do tego przepisu możemy użyć ulubionej ryby o białym mięsie, ja wykorzystałam dorsza. Danie podałam z ryżem oraz prostą sałatką ze szpinakiem i fetą. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj. na 2 porcje:
ryba o białym mięsie (2 filety),
puszka pomidorów,
łyżeczka koncentratu pomidorowego, ew. ketchupu,
3 małe cebule,
pół małej cytryny,
2 ząbki czosnku,
1/4-1/2 szklanki czerwonego wina,
1/8 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz,słodka papryka w proszku, ew. cukier do smaku, natka pietruszki
Rybę ułożyć w blaszce lub naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10-15 minut. Przygotować sos: cebulę posiekać w piórka i zeszklić na małej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili wlać wino. Zredukować płyn do połowy, dodać koncentrat i rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, do zgęstnienia. Gotowy sos posypać natką pietruszki i zalać nim rybę, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/ryba-pieczona-w-greckim-sosie-z.html