Wykonanie

Bardzo lubię smaki kuchni greckiej, dlatego kiedy znalazłam przepis na pieczoną
rybę w
pomidorowym sosie, wiedziałam, że będzie mi smakować. Do tego przepisu możemy użyć ulubionej
ryby o
białym mięsie, ja wykorzystałam
dorsza. Danie podałam z
ryżem oraz prostą
sałatką ze
szpinakiem i
fetą. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj. na 2 porcje:
ryba o
białym mięsie (2 filety),puszka
pomidorów,łyżeczka
koncentratu pomidorowego, ew.
ketchupu,3 małe
cebule,pół małej
cytryny,2 ząbki
czosnku,1/4-1/2 szklanki
czerwonego wina,1/8 łyżeczki
cynamonu,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku, ew.
cukier do smaku,
natka pietruszkiRybę ułożyć w blaszce lub naczyniu do zapiekania, przyprawić
solą i
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny, odstawić na 10-15 minut. Przygotować sos:
cebulę posiekać w piórka i zeszklić na małej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekany
czosnek, a po chwili wlać
wino. Zredukować płyn do połowy, dodać koncentrat i rozgniecione
pomidory z puszki wraz z
sokiem. Doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, do zgęstnienia. Gotowy sos posypać
natką pietruszki i zalać nim
rybę, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.