ßßß Cookit - przepis na Pasta mięsna do chleba

Pasta mięsna do chleba

nazwa

Wykonanie

Czyli rzecz o tym jak wyczarować dobre smarowidło z mięsa pozostałego z rosołu, za którym jakoś nikt nie przepada. Ta pasta to prawdziwy konkurent wędlin i serów. Ma wyrazisty smak. Bardzo mi smakowało. A czy uwierzycie, że na zdjęciu jest tylko jedna kromka chleba? Tak :) tylko pokrojona na cztery trójkąty - optycznie jest jej więcej.
Składniki:
400 gram ugotowanego mięsa z rosołu (liczonego po obraniu z kości, chrząstek i zbędnego tłuszczu)
2 średnie cebule (wielkości mandarynki)
4 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego - dobrej jakości
sól, pieprz, papryka słodka (w dużej ilości)
Wykonanie:
Cebulę kroimy, podsmażamy na kilku (3-4) łyżkach oleju, aż będzie złocista. Użyłam oleju z tymiankiem i oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia pół na pół, ale może być też masło klarowane lub zwykłe w połączeniu z olejem.
Mięso i podsmażoną cebulę mielimy dwukrotnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością papryki słodkiej. Na koniec dajemy koncentrat pomidorowy - ilość wedle uznania - proponuję dodać go metodą prób i błędów, do interesującego nas smaku.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/03/pasta-miesna.html