ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony pod ziołową kołderką

Łosoś pieczony pod ziołową kołderką

nazwa

Wykonanie

Łosoś nigdy mi się nie znudzi, za każdym razem staram się jednak przygotować go w inny sposób. Dziś jedna z moich ulubionych wersji - pyszna ryba otulona majonezowo-ziołową kołderką. W swojej kuchni majonezu używam dość rzadko, ale kilka łyżeczek potrzebna do posmarowania łososia na pewno nikomu nie zaszkodzi. Danie podałam z warzywami i pieczonymi ziemniakami. Polecam, smacznego:)
Polecam też inne przepisy na łososia, na przykład łososia pieczonego z warzywami lub łososia z sosem jogurtowym.
Przepis znalazłam tutaj i odrobinę go zmodyfikowałam. dla 2 osób:
2 kawałki łososia (filet),
ok. 4 łyżeczek majonezu,
pół łyżeczki - łyżeczka musztardy (do smaku),
mały pęczek natki pietruszki,
mały pęczek koperku,
duży ząbek czosnku,
sól, pieprz
Czosnek rozetrzeć z solą, dodać drobno posiekane zioła (można też rozetrzeć je w moździerzu, majonez, musztardę i doprawić. Kawałki łososia posmarować majonezem z ziołami, piec ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/04/osos-pieczony-pod-zioowa-koderka.html