Wykonanie
Bardzo lubię przygotowywać pizzę i wciąż szukam nowych inspiracji, co do składników, które
mogę na niej umieścić. Nie wiem, czy podobną pizzę
jada się w Meksyku, ale jej smak to delikatne nawiązanie do kuchni tego
kraju. Posmakuje miłośnikom pikantnych smaków i wszystkim, których znudziła tradycyjna pizza. Smacznego:)Źródło: http://talerzpokus.tv/przepis/pizza_meksykanska.htmlSKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ PIZZY:2 szklanki
mąki,1/3 kostki
drożdży,2 płaskie łyżeczki
cukru,pół łyżeczki
soli,3/4 szklanki ciepłej
wody,kilka łyżeczek
koncentratu pomidorowego, kilka łyżeczek
keczupu,
przyprawa do pizzy lub
oregano, ostra i
słodka papryka w proszku,
sól,
pieprz,starta
mozzarella lub inny ulubiony
ser do zapiekaniaok 100g
kiełbasy salami lub chorizo,jedna duża
papryka,jeden mały
por lub
cebula,kilka łyżek
czerwonej fasoli i
kukurydzy z puszki
Mąkę osolić,
drożdże zasypać
cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać pół szklanki ciepłej
wody, wlać do
mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować
koncentratem pomidorowym i odrobiną
keczupu (nie za dużo!), posypać
oregano lub
przyprawą do pizzy oraz
papryką w proszku.
Cebulę lub
pora przesmażyć z pokrojoną w kostkę
papryką. Na cieście układać plasterki
salami lub/i chorizo, odsączoną
fasolę i
kukurydzę,
paprykę z
cebulką. Posypać
startym serem. Piec około 30 min. w 180 stopniach.