Wykonanie
Jajka faszerowane smażonymi
pieczarkami z
cebulką i
tymiankiem. Przepyszne połączenie, zapewniam Was, że smak jest po prostu obłędny. Aż zaczęłam się zastaniawiać dlaczego bywają u nas tak rzadko... pojawiają się obowiązkowo na Wielkanoc, i sporadycznie poza nią. A przygotowuje się je tak błyskawicznie. Przepis z kajeciku mojej Córci, niestety autor nieznany. Polecam baaardzo gorąco! ;-) Jedna porcja jest bardzo mała, a ich smak wyjątkowy dlatego proponuję przygotować od razu z 2-3 porcji.Składniki:- 4
jajka ugotowane na twardo- 10 maleńkich
pieczarek (lub 5 większych)- 1 malutka
cebula- ok.3/4 łyżeczki
tymianku (do smaku)- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki-
sól i
pieprz do smaku- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1 łyżka
masła- 1-2 łyżki
majonezuPieczarki, umyć, pokroić na plastry.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać
masło i
oliwę, wrzucić pokrojoną
cebulę, dodać
pieczarki oraz
tymianek i podsmażyć. Doprawić
solą i
pieprzem. Przełożyć do miseczki i schłodzić.
Jajka obrać i przekroić ostrożnie wzdłuż na pół, delikatnie i dokładnie wybrać
żółtka, które dorzucić do wystudzonych
pieczarek, dołożyć
natkę pietruszki i całość zmiksować. Ja użyłam do tego ręcznego blendera. Dodać
majonez, wymieszać. Doprawić do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.
Gotowym farszem napełniać połówki wydrążonych
jajek. Najlepiej użyć do tego mocniejszy woreczek (np.na mrożonki) z lejkiem od dekoracji ciast. Niezawodny, sprawdzony wielokrotnie sposób. Po nadzianiu woreczek wyrzucamy i nie ma problemu z myciem.
Smacznego ! ;-)