Wykonanie
Tym razem aparat się zbuntował i jest tylko jedno zdjęcie. Niemniej jednak postanowiłam pokazać to danie, bo bardzo mi smakowało... jak wszystko z
botwinką zresztą. ;-) U mnie w tej bezmięsnej wersji stanowiło samodzielne danie obiadowe.
Ryż w takiej formie jest również doskonały jako dodatek do obiadu, zamiast
kaszy czy
ziemniaków. Ale to już wersja dla tych, którzy bez
mięsa nie wyobrażają sobie obiadu. :-)

200g
brązowego ryżu1/3 szklanki białego,
wytrawnego wina1 pęczek
botwinki1 duża
cebula100ml
śmietanki 12%100g
żółtego sera1 łyżka posiekanego
koperku do posypaniasok z 1/2
cytryny1 litr
bulionu warzywnegosól,
pieprz1. Z botwiny odkrawamy
buraczki, obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście wraz z łodygami siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę.2. Na patelni podsmażamy
cebulę i
buraczki. Dodajemy
ryż, wlewamy
wino, gotujemy aż się zredukuje.3. Na patelnię wlewamy po 1 łyżce wazowej
bulionu. Gotujemy na małym ogniu, zekamy aż wyparuje, po czym wlewamy kolejną. Postępujemy tak do wyczerpania płynu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście.4. Kiedy risotto będzie gotowe dolewamy
śmietankę i wrzucamy starty na tarce
żółty ser. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy
sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku. Podajemy posypane
koperkiem.