Wykonanie
Pomysł na taki obiad miałam w głowie od dawna, jednak długo się wahałam, czy aby na pewno będzie to smaczne. I wiecie co? Okazało się nie tyle smaczne co przepyszne! Słodkie
buraczki, duża ilość
pieprzu i
śmietankowy posmak... a do tego moje odkrycie,
makaron żytny jasny od Fabijańscy . Delikatny, ekologiczny
makaron, na wodzie źródlanej. Ma przyjemną konsystencję i ciekawy smak, inny (lepszy!) niż ten tradycyjny z
mąki pszennej. Ten lekki obiad, pachnący wiosną i latem jednocześnie, polecam każdemu. Na pewno powtórzę go jeszcze nie raz. :-)

100g
makaronu rurka, u mnie ekologiczny żytni od Fabijańscy1 pęczek
botwinki1 średnia
cebula100ml słodkiej
śmietanki 12%sól,
pieprz2 łyżki
oleju1 łyżka posiekanego
koperku1.
Cebulę kroimy w kostkę. Botwinę myjemy, odkrawamy
buraczki. Obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście siekamy.2. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
cebulę i botwinę. Smażymy przez około 10 minut, po czym dodajemy
śmietankę. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. Przyprawiamy
solą i obficie
pieprzem.3.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z podsmażoną botwiną, posypujemy posiekanym
koperkiem.



