Wykonanie
Kotlety z
zielonymi oliwkami,
suszonymi pomidorami na sposób włoski jemy dość często na obiad lub kolację. Bardzo nam smakują, to chyba nasza ulubiona wersja mielonego. :-) Można smażyć je bez tłuszczu, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.
500g
mięsa mielonego3 czubate łyżki
bułki tartej5-6 łyżek
mleka1
jajko100g startego
żółtego sera10 zielonych
oliwek10
suszonych pomidorów z
oliwy10 średniej wielkości listków świeżej
bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
sól,
pieprz,
olej1.
Bułkę tartą zalewamy
mlekiem tak by można było swobodnie zamieszać ją łyżką, ale by nie pływała.2.
Ser żółty tarkujemy,
suszone pomidory odsączamy z
oliwy, kroimy. Kroimy również
oliwki i
bazylię.3. Mieszamy ze sobą
mięso,
jajko,
bułkę z
mlekiem,
ser,
pomidory,
oliwki,
bazylię, solimy i
pieprzymy do smaku.4. Z masy formujemy kotlety, spłaszczamy je i smażymy na patelni grillowej delikatnie wysmarowanej
olejem do zarumienienia.