Wykonanie
Bardzo lubię
suszone pomidory i przygotowane z nich pesto. Często mam je w lodówce i wykorzystuję jako smarowidło do kanapek. Tym razem znalazło swoje zastosowanie w kotletach mielonych a dodatek pestek dyni nadał im wyjątkowego i dość oryginalnego charakteru.
Mięso o posmaku
suszonych pomidorów okazało się strzałem w dziesiątkę, na pewno powtórzę taki obiad jeszcze nie raz. :-) Dodatkiem do kotletów mielonych była
fasolka szparagowa i ekologiczny
kuskus orkiszowy Symbio .
400g
mięsa mielonego1
jajko2 łyżki
bułki tartej50g ekologicznych pestek dyni Symbio + garść do posypania15
pomidorów suszonych w
oleju10 listków świeżej
bazyliisól,
pieprz1. Robimy pesto:
pestki dynii miksujemy w blenderze, dodajemy
suszone pomidory, liście
bazylii,
sól i
pieprz.2. Do
mięsa mielonego dodajemy jako,
bułkę tartą, przygotowane pesto,
sól,
pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy w pestkach dyni.3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.