ßßß
Ciasto:450g mąki150ml mleka1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru30g świeżych drożdży2 duże jajkałyżka olejujajko do smarowaniaFarsz:kapusta kwaszona z grzybami leśnymi Nasza Chata - 900g1. Drożdże zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h.
3. Kapustę z grzybami przekładamy na durszlak, dokładnie płuczemy i wyciskamy wodę. Następnie podgotowujemy w garnku kilka minut, do odparowania wody. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Ciasto wałkujemy niebyt cienko (na grubość około 0,5cm), na kształt prostokątów (jeśli kształt nam nie wyjdzie, możemy dociąć ciasto nożem), wykładamy farsz, składamy i kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Ja polecam większe kawałki - ciasto jest wtedy puszyste i zarazem wilgotne, małe łatwo przesuszyć.

5. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
6. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Uważamy by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo staną się suche i twarde.

