ßßß Cookit - przepis na KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z WARZYWAMI

KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Gotowanie z kaszą bulgur to mój debiut. Bardzo udany debiut, bo kasza jest bardzo smaczna i danie wyszło przepyszne. Ale zanim przejdziemy do przepisu, może przysłowiowe "2 słowa" o tym niesamowicie zdrowym gatunku kaszy. Wiedzę zaczerpnęłam z portalu Poradnik Zdrowia .
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
Kasza bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych, czyli kaszy kuskus i kaszy manny.
Przede wszystkim charakteryzuje ją największa zawartość błonnika, którego posiada ponad dwa razy więcej - bo 4,5 g/100 g po ugotowaniu, niż wspomniane kasze (niecałe 2 g w 100 g po ugotowaniu).
Jest także najmniej kaloryczna.
Ten turecki przysmak wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu oraz fosforu - jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu.
Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży.
Kasza bulgur może również wspomóc leczenie anemii, ponieważ jest bogata
w żelazo i kwas foliowy - składniki,
które zapobiegają niedokrwistości.
Aby przeczytać dokładnie o wszystkich walorach kaszy odsyłam do w.w portalu, a ja zapraszam do ... przepisu
Składniki:
2 woreczki kaszy b ulgur (po 100g każdy)
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 marchewki
200g pieczarek
oliwa
sól
pieprz
słodka papryka
szczypta curry
puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy)
bulion (jeśli nie mamy - woda)
Wykonanie:
Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej pokrojony drobno seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym i ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/08/kaszotto-z-kaszy-bulgur-z-warzywami.html