Wykonanie
Zupa gołąbkowa zawładnęła internetem :)Nie mam pojęcia skąd wziął się pierwowzór tej zupy - ja spotkałam ją na kilku grupach kulinarnych oraz na kilku blogach. W każdym razie ja przepisu ani zupki nie znałam. Gołąbkowa to taka trochę gulaszowa z
młodą kapustą.Są warzywka, są
pomidory, jest
mięso mielone ...Smaki bardzo fajnie się komponują.Zupa jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku :))Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna.
Składniki:1/ 2
młodej kapusty2
cebulepuszka
pomidorów w sosie własnymłyżka
przecieru pomidorowego2
marchewki1
pietruszka1 łodyga
selera naciowego100g
ryżu400g
mięsa mielonegosólpieprzsłodka i
ostra paprykaziele angielskieliść laurowykoperekWykonanie:
Kapustę poszatkować,
marchew i
pietruszkę zetrzeć na oczkach,
seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać
wodą, posolić, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie i gotować ok 20 minut.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić posiekaną
cebulę, podsmażyć, dodać
mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie
papryki. Smażyć na małych ogniu ciągle mieszając i rozdrabniając
mięso na małe cząstki.Kiedy
mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego
ryżu i wlać szklankę
wody. Dusić na malutkim ogniu, aż
ryż wchłonie płyn. Następnie dodać
pomidory z puszki i
przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z
kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym
koperkiem.