Wykonanie
Przepis na pasztet, a właściwie "jego zarys" otrzymałam od jednej z klientek w sklepie. Okazało się, że do pasztetu wcale nie ma obowiązku dodawania
wątróbki, praktycznie nadaje ona tylko koloru
pasztetowi.Pani Danusia robi pasztet wg tego przepisu od 20 lat ... :)Skłoniło mnie to do wypróbowania jej przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu nie zajmuje 1 miejsca, moi domownicy wolą pieczeń lub
pieczone mięsko niż pasztet.Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie...I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny!Szczególnie smakował mi taki na zimno, z
chrzanem... pychotka :))Na pewno
wrócę nie raz do tego przepisu ...
Składniki na 2 formy keksowe:600 g
łopatki600g
karkówki1kg
słoniny bez skóry3
marchewki1
pietruszkakawałek
selera2
łodygi selera naciowego5 kulek
ziela angielskiego3
liście laurowe2 ząbki
czosnku1
cebula2 czubate łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzuWykonanie:
Mięso (
łopatkę i
karkówkę) pokroić w kostkę 3cm x 3cm,
włoszczyznę obrać. Wszystko włożyć do szerokiego garnka, dodać
przyprawy i zalać
wodą do wysokości
mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na min ogniu ok 1,5 godziny. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnego dnia
mięso wyjąć z
wywaru (
wywar zachować) zmielić wraz z warzywami, (niestety jest wtedy większe prawdopodobieństwo, że taki pasztet z warzywami nie wytrzyma nam tak długo, jak zrobiony z samego
mięska) 3-krotnie w maszynce do
mielenia mięsa, wraz z pokrojoną w kostkę
słoniną.Następnie dodajemy do
pasztetowej masy:4
żółtka (
białka ubijamy osobno)
majeranekodrobinę
gałki muszkatołowejpaprykę słodkąMieszamy dokładnie całość. Jeśli masa jest zbyt sura, a chcemy, aby pasztet był bardziej smarowny, dodajemy 1/2 szklanki
wywaru od gotowania
mięsa i warzyw. Następnie dodajemy ubitą pianę z
białek i mieszamy całość dokładnie.keksówki smarujemy
smalcem i obsypujemy
bułką tartą. Nakładamy pasztet dokładnie uciskając,aby wypełnił wszystkie wolne przestrzenie. nakładamy go do wysokości 3/4 naszych foremek. Wierzch wyrównujemy i posypujemy
bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 45 minut, po tym czasie zmniejszamy gaz do 160st i dopiekamy pasztet jeszcze ok 15 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.Pasztet bez problemu możemy mrozić.