Wykonanie
Bardzo lubię
kaszę i staram się, aby pojawiała się ona na naszym
stole jak najczęściej i to w różnych wersjach. Dziś wersja warzywno-pieczarkowa. Jest to syte , pyszne i miłe dla oka danie jednogarnkowe albo smaczny dodatek do
sztuki mięsa w sosie, czy gulaszu.Dla mnie akurat tutaj
mięsko jest zupełnie zbyteczne, bo zestawienie sypkiej
kaszy i dużej ilości ulubionych warzyw jest pełnowartościowym posiłkiem obiadowym.
Składniki:400g
kaszy jęczmiennej grubejpłaska łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru50g
masła1
cebulałyżka
oleju200g
pieczarek1/2
czerwonej papryki4 małe
marchewkikilka różyczek
kalafiorakilka różyczek
brokułaWykonanie:
Kaszę płuczemy na sicie. Zalewamy
wodą w proporcji 1 część
kaszy, 3 części
wody, solimy, dodajemy odrobinę
cukru i
masło. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy pod przykryciem ok.50 minut. Po tym czasie
kasza powinna już wchłonąć płyn. Dalej postępuję z nią wg babcinego sposobu na
kaszę (i
ryż) czyli zawijam garnek w koc i odstawiam na ok 1h, aby
kasza "doszła". W tym czasie obieramy i kroimy
marchewki,
kalafior,
brokuł - zalewamy niedużą ilością
wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Na patelni, na rozgrzanym
oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulkę, następnie dorzucamy pokrojone
pieczarki oraz
czerwoną paprykę. Podsmażamy całość mieszając ok 10 minut. Ostatnią czynnością jest połączenie
kaszy, ugotowanych warzyw oraz podsmażonych
pieczarek i
papryki. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Podajemy jako dodatek do
mięsa i sosu (wersja dla mięsożerców) albo jako samodzielne danie obiadowe.