Wykonanie
W zimie jak znalazł do
mięska, innych warzyw lub samo do
ryżu czy
makaronu, użyłam minimalnej ilości przypraw, gdyż w zależności od tego, z czym podam leczo, doprawiam ad hoc :)
2 kg
papryki czerwonej lub zielonej2 kg
pomidorów1 kg
cebuli3 łyżki
cukru1/4 szklanki
olejusólPomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
Paprykę oczyścić, pokroić w paski,
cebulkę w plastry. W rondlu na
oleju zeszklić
cebulkę, dodać
pomidory i
paprykę. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dodać
sól i
cukier, zagotować i dusić dalsze 3 minuty. Wkładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcać i pasteryzować od 30 do 40 minut (miałam 0,5 litrowe słoiczki, pasteryzowałam 35 minut, wyszło mi ich 8 sztuk).