Wykonanie
Bardzo lubię takie odgrzebywane stare i proste przepisy, które już niestety pomału wypierane są z większości kuchni przez inne, bardziej "modne" potrawy.Pozwalają mi one na powrót do przeszłości, do domu rodzinnego, do czasów szkolnych ...Takim właśnie przepisem są
jajka w sosie
koperkowym (
chrzanowym lub
musztardowym) - bardzo lubiany przeze mnie obiadek a nie gotowany uuuu... :( pewnie z lat kilkanaście!Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy!
Składniki na sos :
bulion (ew.
kostka rosołowa)2 łyżeczki
masłałyżeczka
mąkiśmietana 18%sólpieprzkoperek4
jajka (na 2 osoby)Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy
bulion, dodajemy
masło i posiekany drobno
koperek.
Mąkę mieszamy ze
śmietaną, odrobiną zimnej
wody i kilkoma łyżkami ciepłego
wywaru.Wlewamy na gotujący się
bulion ciągle mieszając. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
Jajka kroimy na połówki lub ósemki i polewamy ciepłym sosem. Serwujemy z
ziemniakami i ulubioną surówką.