Wykonanie
Odkąd w moim ogródku króluje
koperek można go znaleźć codziennie na moim
stole. Inaczej mówiąc mam
koperkową gorączkę,
daję go do wszystkiego. Ale to chyba nie groźne, wręcz przeciwnie zdrowe, bowiem
koperek zawiera dużo wapnia, żelaza i magnezu. Wspomaga nas w dolegliwościach przewodu pokarmowego oraz eliminuje wzdęcia a do tego oczyszcza z toksyn. Samo zdrowie!
SKŁADNIKI: (dla 2 osób)sos:- pęczek
koperku- 3 łyżki
masła- 150ml kwaśnej
śmietany 18%- 400ml
bulionu (ewentualnie z kostki warzywnej)- 2 łyżki
mąki-
sól i
pieprzdo tego:- 4
jajka-
młode ziemniaczki (w zależności od apetytu)- pół pęczka
koperkuPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a
jajka na twardo. W czasie ich gotowania możemy zająć się sosem. W wyższym rondelku roztapiamy
masło, gdy się sklaruje dolewamy wcześniej przygotowany
bulion.
Koperek myjemy i drobno kroimy a następnie wrzuamy do gotującego się
wywaru. W kubeczku mieszamy
mąkę ze
śmietaną i odrobiną
wody tak, by nie było grudek i wlewamy do sosu. Sos przyprawiamy według gustu
solą i
pieprzem.Ugotowane
ziemniaki mieszamy z posiekaną połową pęczka
koperku i nakładamy na talerz, z drugiej strony kładziemy ugotowane na twardo i przekrojone na pół
jajka, które obficie zalewamy sosem. SMACZNEGO