Wykonanie
Rewelacyjna zupa szczególnie na chłodniejsze dni.Dodatek
ryżu zamiast tradycyjnych
ziemniaków sprawia, że jest delikatna, chociaż wyraźnie kwaskowa.Zawsze dolewam do zupy sok z
ogórków, ponieważ bardzo lubię kwaśne zupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które zabielam
śmietaną :))
Składniki:5-6
ogórków kiszonych2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerabiała część
pora60 dkg
żeberek wieprzowych1/2 szkl. soku od
ogórkówkopereksól,
pieprzliść laurowyziele angielskie1 ząbek
czosnku2 łyżki
śmietany 18%ryżWykonanie:
Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać
wodą, lekko osolić i gotować ok 20 minut. Podczas gotowania zszumować.
Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do garnka z gotującymi się
żeberkami. Wrzucić
liść laurowy,
ziele angielskie,posiekany
czosnek i gotować, aż warzywa i
mięsko będą miękkie. Kiedy
mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce
ogórki oraz 200g wypłukanego
ryżu. Gotujemy aż
ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę
solą, ew.
sokiem od
ogórków (ja lubię
ogórkową zdecydowanie kwaskową).
Śmietanę hartujemy gorącym
wywarem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy zielony
koperek oraz obrane i pokrojone
mięso z
żeberek.